Wednesday, January 12, 2011

Apam Pisang

Salam Khamis semua....maaf lah kebelakangan nie mmg agak jarang2 berblog tapi nak jugak berblog...makanya bila sempat update blog nie takde lah mcm dulu2 berborak-borak ya, langsung aje lah ya...nie adalah apa yg dibuat semalam terlanjur lihat ada pisang dok terbiar dan takde yg makan jadi dibuat lah Apam Pisang yg resepi nya dulu saya cedok di dapur Mat Gebu...terimakasih Mat, saya minta izin C&P resepinya kat dapur saya ya mat....mmg sedap apam pisang nie..klu2 ada pisang kat umah tu yg terbiar dan tak dimakan, sebelum ianya rosak dan tong sampah yg makan, apa kata cubalah buat apam pisang nie...gerenti tak menyesal....

BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan tepung gandum
8 biji pisang emas (kurang lebih 200 g isi pisang)
3/4 cawan gula halus (mat guna gula perang)
4 biji telur
3/4 cawan mentega cair (mat guna 1/4 mentega dan 2/4 minyak masak)
1 camca teh baking powder
1 camca teh soda bicarbonate
1/4 camca teh esen pisang (optional, resipi asal tak letak)
Secubit garam


CARA MEMBUATNYA :-)
1. Panaskan air dalam kukusan, balut tutup kukus dengan kitchen towel bersih, lenser tin bulat berukuran 9 inci dengan sedikit mentega atau minyak. Ketepikan (dalam gambar mat guna "bunt-pan")
2. Gaul tepung bersama baking powder, kemudian ayak. Lecek pisang bersama garam dan soda bicarbonate hingga hancur. Ketepikan.
3. Dalam satu bekas, satukan telur, gula dan mentega cair. Kacau dengan whisk hingga pekat dan berkrim (berubah jadi warna pucat). Masukkan pisang lecek, gaul rata dan masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil digaul hingga sebati.
4. Masukkan esen pisang (jika guna), kacau rata dan tuang dalam bekas tadi. Kukus selama 45 minit. Kalau guna acuan kecil2, kukus 10 minit. Gunakan api sederhana besar.

Monday, January 10, 2011

Cekodok Makaroni

Salam semuanya...semoga semuanya dalam keaadaan sihat sejahtera...AMIN. Nie tadi utk makan petang ada bikin sedikit cekodok makaroni....sedap dimakan panas2 dgn cili sos...sangat mudah disediakan dan sedap dimakan....klu ada yg ingin mencubanya, ada saya sertakan resepinya sekali dibawah....

Bahan-Bahannya
Makaroni (anggaran 1 mangkuk) direbus dahulu
1 cawan tepung gandum
sedikit bawang besar - dimayang
sedikit cili merah - dimayang
daun sup - dihiris halus
1 biji telur
garam secukup rasa

Cara-Caranya
Campurkan kesemua bahan2 tadi bersama dengan makaroni yang telah direbus. Perap sekejap. Panaskan minyak dan bolehlah menggoreng seperti biasa....

Monday, January 3, 2011

Onde-Onde Kacang Hijau

Assalamualaikum semua.....semoga semuanya dlm keadaan sihat sejahtera....Amin. Ini adalah apa yg dibikin semalam, hari terakhir cuti sekolah...Hari ini anak2 semua dah balik asal, dah mula sekolah....apa yg dibikin semalam adalah Onde-Onde Kacang Hijau buat makan petang....Resepinya ada dibawah, klu ingin mencuba silakan ya....Gerenti sedaaaaapppp :)


Bahan Kulit
250gm tepung pulut
25gm tepung sagu
1/2 sdt garam
1/4 sdt vanili
15gm gula pasir
1 biji telur
150ml air hangat
100gm bijan
minyak goreng

Bahan Inti
100gm kacang hijau, dibuang kulit (saya selalunya rendam kacangnya 1 malam)
75gm gula pasir
1 helai daun pandan
1/4 sdt garam
1/4 sdt vanili
50ml santan
Cara- Caranya

Inti
Kukus kacang hijau yang telah dibuang kulit hingga empuk. Angkat, lalu haluskan selagi panas. Campur kacang hijau bersama gula pasir, daun pandan, garam, vanili dan santan. Kacau hingga rata. Masak dgn api kecil sampai adunan pekat dan kental. Sejukkan kemudian ambil inti kira2 10gm lau bulatkan dan tepikan, buat hingga habis

Kulit
Campur tepung pulut, tepung sagu, garam, vanili, gula pasir, telur dan kacau rata. Tuang air hangat sedikit demi sedikit sambil diuli hingga menjadi doh yang boleh dibulat-bulatkan.

Kemudian ambil 15gm adunan kulit lalu dileperkan dan ditaruk inti, bentuk bulat hingga kacang hijau tertutup. Setelah itu digulingkan dalam bijan. Goreng onde-onde dgn api kecil. Setelah onde-onde mengapung, besarkan sedikit apinya. Goreng hingga berwarna kuning keemasan. Angkat dan toskan. Sedia utk dihidangkan......