Thursday, August 11, 2011

Kue Teow Kerang



Assalamualaikum dan selamat malam semua...Alhamdulillah saya rasa semuanya sudah selamat berbuka puasa dengan menjamu selera dengan juadah2 yang sedap2 pilihan masing2...hari ini, sudah masuk hari kesebelas kita menjalani ibadah puasa. Hari ini hubby keje jadi pilihan juadah untuk iftar ialah Kue Teow Kerang (sal hubby saya tak suka Kue Teow)yang resepinya saya ceduk dari blog Mat Gebu....Terimakasih Mat...saya minta izin C&P resepinya disini ya......

BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g kue teow
1/2 cawan isi kerang
1 keping fish cake, hiris nipis
1 pokok sawi, asing batang dan daun, dah dikerat2
Taugeh secukupnya (kurang lebih 1 mangkuk sedang)
1 camca besar sos tiram
1/2 camca besar cuka makan
1 camca besar kicap pekat
Kicap cair secukupnya
2 biji telur, dipukul sedikit
3 camca besar pes "khas" (resipi dibawah)

BAHAN SAMBAL "KHAS" :-)
2 cawan cili kisar
2 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
2 camca besar ikan bilis, rendam 10 minit dan toskan*
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*(*dikisar halus)
1 camca besar gula
1/2 camca teh garam

CARA MEMBUATNYA :-)

1.UNTUK SAMBAL "KHAS" :- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga harum, masukkan cili kisar, kacau rata dan masak hingg cili garing. Tambah gula dan garam. Kecilkan api dan terus memasak hingga menjadi pes yang pekat. Kacau selalu untuk mengelakkan ianya hangus...Ketepikan untuk kegunaan kemudian.

2.UNTUK KUETEOW KERANG :- Panaskan sedikit minyak dalam kuali, masukkan pes khas, kacau rata, jika perlu tuang sedikit air. Masukkan kicap pekat, sedikit kicap cair dan cuka makan. Tambah kerang, udang (jika guna) dan fish cake serta batang sawi(ketuk2 sikit batang sawi tu). Masukkan kueteow dan kacau rata hingga mesra. Tolak kueteow ke tepi kuali dan masukkan telur tadi, biar telur mengeras sedikit dan gaul rata bersama kueteow. Tambah daun sawi dan tauge. Kacau pantas hingga rata, rasa, jika kurang masin, renjis kan sedikit lagi kicap cair. Gaul dan matikan api. Hidangkan bersama cili jeruk.

No comments:

Post a Comment