Thursday, September 30, 2010

Sup Tahu Lembik Dan Sambal Tumis Telur

Salam Jumaat semua....sudah lunch ke??? Hari ini saya masak simple je.... dah beberapa minggu asyik ayam, daging atau seafood...hari nie tekak nie mcm teringin pulak nak makan Sup Tahu Lembik Dan Sambal Tumis Telur....resepi ni mmg resepi keluarga...skali2 makan mcm gini kena pulak dgn nasi putih panas2, nasi 2 pinggan pun boleh habis hehehe lagi2 klu ada ikan kering...ikan sepat atau ikan gelama goreng ke...klu tak dgn sambal tumis dgn sambal belacan pun power ishhh ishhh ishhhh....Marilah sama2 semak resepi dibawah ya....

Sup Tahu Lembik

Bahan-Bahannya:
2 bungkus tahu lembik
2 biji bawang besar*
2 ulas bawang putih*
2 batang lada merah*
segenggam udang kering(direndam sebentar)*
(yang bertanda * semuanya diblend)
garam dan serbuk perasa secukupnya
beberapa tangkai daun sup dan daun bawang-dipotong sebesar 1 inci
sedikit air

Cara-Caranya:
Panaskan 1 senduk minyak, kemudian tumiskan bahan2 yang diblend. Sesudah garing dan wangi, masukkan garam, serbuk perasa dan tuangkan air secukupnya. Akhir sekali masukkan tahu lembik. Setelah mendidih, tutup api dan masukkan daun sup daun bawang....siap untuk dihidangkan bersama nasi putih, ikan goreng, sambal belacan atau dgn sambal tumis like me today hehehehehe

Sambal Tumis Telur

Bahan-bahannya:
telur (tergantung pada masing2 nak brapa byk, direbus dan dibuang kulitnya)
1 mangkuk lada kering*
2 biji bawang besar*
4 ulas bawang putih*
sedikit belacan* (di mesin)
sedikit air asam jawa
garam, gula dan serbuk perasa secukupnya

Cara-Caranya:
Panaskan 1 senduk minyak. Tumiskan bahan-bahan yang dimesin hingga kering dan wangi. Masukkan air asam, garam, gula dan serbuk perasa. Akhir sekali masukkan telur yang telah direbus. Kacau rata dan kemudian tutup api.

3 comments:

  1. Bagus jg yer tahu tu di buat sup gitu....

    ReplyDelete
  2. sedap...saya mmg gemar makan tauhu lembik dibuat sup...

    ReplyDelete
  3. Azian - tu lah mmg bagus...simple dan sedap

    TintaCyber/DapurkuBerasap - sedapkan sekali2 tukar selera :-)

    ReplyDelete